Entrevista en RTVE sobre las medidas de prevención de feminicidios como las pulseras de control telemático

Nos entrevistan en RTVE para hablar sobre las medidas de prevención de feminicidios que anunció la semana pasada el Ministerio del Interior, como es el caso de las pulseras de control o “dispositivos de control telemático de medidas y penas de alejamiento” para garantizar el alejamiento del inculpado, registrando su localización y avisando a la víctima y a la Policía si fuese necesario. Podéis escuchar nuestra intervención en este enlace del minuto 11:00 al minuto 13:20, o bién leerla a continuación:

» “Totes les mesures que s’han posat en marxa juntament a la de les polseres de control són pel 20% dels casos de dones que sí han denunciatEstem parlant d’un percentatge molt petit del total de casos, i de fases molt avançades en tot el procés de violència que comença molt abans”. Patricia Ortuño, directora adjunta de l’Associació in via.

Mesures centrades en educar i prevenir la violència de gènere és el que demanen els sectors especialitzats que treballen amb dones víctimes d’aquesta xacra. Això després que aquesta setmana el Ministeri de l’Interior hagi anunciat mesures com les “polseres de control” per evitar més morts. A Catalunya hi ha 38 polseres telemàtiques de protecció actives, a tota Espanya 3.000 polseres. Dispositius que encara treballen amb tecnologia 3G i que envien els avisos a un centre especialitzat ubicat a Madrid.

“Además de que se actualice la tecnología a la 5G en esos dispositivos, debería la alarma saltar en la Policía autonómica del municipio donde la víctima tiene su domicilio, porque estamos ganando unos minutos que pueden ser vitales para salvarle la vida a esta mujer.” Francisca Verdejo, jutgessa especialitzada en violència de gènere.

Pot tenir elements positius però també elements negatius, en el sentit de crear un estrés continu a la víctima de que la polsera pugui anar avisant contínuament. I també, desgraciadament els dispositius també fallen.” Patricia Ortuño, directora adjunta de l’Associació in via.

Només el 20% dels casos de maltractament arriba als jutjats. Treballar en la prevenció i focalitzar també mesures en l’agressor és el que demanen aquests col·lectius.

De vegades la violència masclista no ve només de l’agressor en si, tenim a familiars que també estan pressionant a la supervivent de violència a diferents nivells“. Patricia Ortuño, directora adjunta de l’Associació in via.

“¿Has visto alguna vez que en esas reuniones conjuntas, en esos gavinetes de crisis, esté el Ministerio de Educación o Asuntos Sociales? Yo no lo he visto”. Francisca Verdejo, jutgessa especialitzada en violència de gènere.

Reclamen també més recursos per la vigilància i Forces de Seguretat.«

Notícias relacionadas:

Entrevista a Onda Cero sobre els 12 feminicidis a Catalunya el 2022 i l’atenció a les supervivents de violències masclistes

2022, un any de lluita contra les violències masclistes i de posar la infància al centre


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *