23 de setembre, Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens
Des de l’Associació in via reivindiquem aquest dia estrenant-nos com opinadores a Nació Digital. La Irene Andrés, responsable del Servei d’Atenció Integral a la Dona supervivent de violències masclistes de l’associació, ha escrit un article d’opinió que podeu llegir a continuació:
Prou explotació sexual i tràfic de persones!
«Les dones i nenes acollides es consideren persones “espatllades” després de patir una violència extrema i dubten que algun dia deixin de sentir dolor en recordar les vexacions, cops i violacions»
“Avui, 23 de setembre, és el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens. Es va celebrar per primera vegada l’any 1999 i va ser promulgat per la Conferència Mundial de la Coalició Contra el Tràfic de Persones, en coordinació amb la Conferència de Dones, i organitzat per la Coalició Internacional Contra el Tràfic de Dones.
El tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual ha estat definida com l’esclavitud del segle XXI. Segons la definició establerta en el Protocol de Palerm, (any 2000, Nacions Unides), s’entén per tràfic “la captació, el transport, el trasllat, l’acolliment o la recepció de persones, recorrent a l’amenaça o a l’ús de la força o altres formes de coacció, al rapte, al frau, a l’engany, a l’abús de poder o d’una situació de vulnerabilitat o a la concessió o recepció de pagaments o beneficis per a obtenir el consentiment d’una persona que tingui autoritat sobre una altra, amb finalitats d’explotació. Aquesta explotació inclourà, com a mínim, l’explotació de la prostitució aliena o altres formes d’explotació sexual, els treballs o serveis forçats, l’esclavitud o les pràctiques anàlogues a l’esclavitud, la servitud o l’extracció d’òrgans”.
Segons les dades oficials del “Pla Integral de la Lluita Contra el Tràfic de Dones i Nenes amb Finalitats d’Explotació Sexual 2015-2018”, del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, el 95% de les víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual són dones i nenes, és a dir, que aquest delicte es produeix de manera silenciosa i constant, com una de les formes més greus de violència de gènere, proporcionant abundants beneficis econòmics i erigint-se com el tercer negoci més lucratiu a nivell mundial des que existeix l’esclavitud.
L’Associació in via, associació sense ànim de lucre que lluita per a l’erradicació de la violència de gènere des de l’any 1953, ens sumem a la celebració d’aquest dia internacional, homenatjant -també cada 23 de setembre- a totes les nenes i dones víctimes del tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual a les quals acollim, escoltem, cuidem i protegim, amb l’objectiu que puguin recuperar la seva dignitat, la seva sexualitat i la seva vida.
Però també volem homenatjar i recordar, denunciant públicament una situació que coneixem de primera mà, a les víctimes a les quals les institucions no detecten, i que arriben diàriament al nostre país, de manera silenciosa, per a proveir un mercat sexual que aprofita la ignorància, pobresa i desesperació de les dones i de les nenes de països immersos en greus crisis econòmiques del tothom, per a continuar estant en alça.
Les dones i nenes que són acollides en els nostres projectes i que han tingut la sort de poder ser detectades arriben en la majoria de les ocasions presentant un trastorn per estrès post traumàtic complex, sense documentació, amb deutes econòmics contrets que oscil·len entre els 9.000 i 30.000 euros, greument amenaçades tant elles com les seves famílies en país d’origen, temoroses d’interposar denúncies, desconeixedores dels seus drets i devastades en el més profund de la seva ànima.
Expliquen que es consideren persones “espatllades” després de patir una violència extrema, és a dir, pallisses i violacions múltiples en el seu viatge fins al nostre país i dubten que algun dia deixin de sentir dolor en recordar les vexacions, humiliacions, cops i violacions que han sofert.
Les víctimes del tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual requereixen un acompanyament psicoeducatiu intensiu, durador i especialitzat per a poder començar de nou, i la comprensió i el compromís de tota la societat, especialment de les entitats i organismes públics, per erradicar aquest negoci inhumà.”