Desmuntant mites
de la violència
masclista

Aquest 25N, des de l’Associació in via hem posat en marxa una campanya a xarxes per desmuntar els mites associats a les violències masclistes. Perquè som conscients que no afecten només unes minories, sinó que són una realitat que ens perjudica a totes.

25N: Els drets de les dones continuen en espera

La violència masclista, en totes les seves expressions, segueix molt present en la societat actual. No només això, sinó que els feminicidis, la seva màxima expressió, continuen en augment. El 2023, el portal de referència feminicidios.net va comptabilitzar 103 assassinats de dones en mans d’homes, fet que va suposar un augment del 3% respecte al 2022. Aquest any, fins a inicis de novembre del 2024, ja se n’han comptabilitzat 84.

Aquest 25N, des de l’Associació in via, entitat de referència a Catalunya en la prevenció i per a l’erradicació de les violències masclistes, volem denunciar que, actualment, tot i els esforços dels diferents governs per homogeneïtzar l’abordatge de les violències masclistes a tots els territoris catalans, les possibilitats d’acollida que tenen les dones continuen sent insuficients, especialment a l’àmbit rural, observant-se encara una forta centralització dels recursos.

Per això, tot i que celebrem el nou pla nacional contra les violències masclistes que ha aprovat el Govern, amb 32 mesures concretes, entre les quals destaquem l’obertura de quatre nous SIE, un a cada demarcació, urgim a continuar treballant en aquesta direcció.

Més enllà d’aquesta realitat, també volem posar el focus d’atenció en com s’estan destinant els recursos per a l’emancipació de les dones i famílies supervivents de violències masclistes. I és que a l’Associació in via som conscients dels reptes que suposa per a una dona o família refer la seva vida després d’haver viscut una situació de violència masclista. No es tracta només de protegir-les, sinó d’oferir-les els recursos residencials necessaris perquè puguin refer la seva vida a tots els nivells i deixar de ser revictimitzades a nivell estructural.

Sobre la revictimització que pateixen les dones, continuem exigint que aquestes puguin fer efectius els seus drets quan s’enfronten a un procés judicial i, per tant, que la mirada de gènere impregni la forma de treballar d’advocats i magistrats, especialment en territoris allunyats de les grans ciutats, ja que avui en dia a Catalunya comptem amb jutjats que no faciliten la protecció de les dones.

D’altra banda, serveixi aquest manifest per visibilitzar, un any més, que la infància i l’adolescència són també víctimes i supervivents de violències masclistes, i que mereixen tota la nostra atenció i tots els nostres recursos, perquè són especialment vulnerables i perquè defensar els seus drets és defensar un present i futur equitatiu, igualitari i inclusiu.

Finalment, volem aixecar la veu per interpel·lar a les autoritats i a la comunitat internacional perquè actuïn de forma urgent en la defensa dels drets de les dones i nenes que es troben multiagredides i silenciades a països com l’Afganistan, l’Iran o el Líban, o que continuen sent violades, utilitzant la violació com arma de guerra, en territoris que es troben en conflicte armat. Perquè són les nostres germanes, i si agredeixen a una, ens agredeixen a totes, i, de moment, ens estan agredint de forma sistemàtica, pel fet de ser dones.