Entrevista a TV3 sobre les dones supervivents de violència masclista i alhora drogodependents o amb trastorn mental
Des del Telenotícies de TV3 van entrevistar-nos per explicar la difícil situació de les dones víctimes i supervivents de violències masclistes i que alhora són drogodependents o tenen algun tipus de trastorn mental, i com les atenem integralment des del Projecte Eunice de l’Associació in via. Podeu veure l’entrevista en aquest enllaç o bé llegir-la a continuació:
Superar el doble estigma de la violència masclista i la drogodependència
“Sortir d’una relació abusiva és un pas dur i difícil per a moltes dones, i si, a més, són drogodependents, la seva situació és encara més vulnerable. L’Associació in via, amb seu a Barcelona, és la primera entitat de l’estat espanyol que acull i acompanya víctimes de violència masclista sense que les drogues siguin un factor d’exclusió. Aquest any han atès més d’una vintena de dones.
Amb només 26 anys la vida de la R. és la d’una supervivent en molts sentits, víctima de violència masclista i drogodependent: ha dormit al carrer, ha consumit tot tipus de drogues, i ha patit maltractament per part de diferents ex-parelles.
“Mi ex-novio me pegaba, me secuestraba, me violaba, me sentía atrapada, no podía salir…” (…)
Va denunciar el seu maltractador, que és a la presó, i ara conviu amb altres persones en situació de vulnerabilitat en un dels pisos de l’Associació in via.
“Primero que yo necesitaba era un sitio, porque en la calle es casi imposible dejar la droga. Porque no hay nada más que hacer…”
És usuària del Projecte Eunice de l’Associació in via, que atén vícitmes de violència masclista i que a més tenen algun trastorn mental o són drogodependents. Fins ara, si no passaven per un procés de tractament aquest doble estigma deixava a moltes dones sense dret a qualsevol servei d’acollida i protecció.
“Entenem que moltes vegades les drogues són un recurs que utilitzen moltes dones per suportar situacions de violència. El que intentem és que elles es puguin focalitzar en cuidar-se a si mateixes, en sentir-se estimades, protegides, i que en tot cas, si efectuen consums que siguin el menys danyins possibles per la salut.” Irene Andrés, directora d’Innovació, Projectes i Desenvolupament de l’Associació in via.
“Estoy tres semanas limpia y estoy muy orgullosa de esto… Porque es difícil, porque yo estaba consumiendo cada día, todo el día…”
El Projecte Eunice va néixer fa més d’una dècada però aquest any ha pogut créixer gràcies al suport de diferents institucions públiques. A la demarcació de Barcelona ha atès 22 dones perquè la vida ha començat a fer un tomb.
“Ahora tengo que recuperar todo lo que he perdido en el camino. Yo quiero hacer una vida normal…”normal”, porque nunca la he tenido. No sé qué es pero… Vamos a ver.” “
Podeu llegir una altra notícia relacionada aquí:
Els drets de les dones consumidores de drogues o amb trastorn mental i víctimes de violència masclista, per fi, respectats a Catalunya
L’Associació in via és la primera entitat de l’Estat espanyol que acull de forma integral en els seus recursos residencials a dones que realitzen un consum actiu de substàncies legals i il·legals o que presenten una patologia dual i són víctimes de violència masclista, des d’una perspectiva de reducció de danys i des del model d’inclusió residencial Housing First (…)