Quatre dones o joves del Projecte Claudel amb màscares i pintures que han fet denunciant la violència masclista.

Artteràpia per a supervivents de violències a través del Projecte Claudel

Durant aquest 2021, a l’Associació in via hem desenvolupat un espai de creació artística, destinat a dones i joves supervivents de violències que es troben acollides en els 9 recursos de protecció, des d’una perspectiva de gènere interseccional, transcultural i de reducció de danys, per potenciar el seu procés de recuperació psicoemocional de l’impacte de la violència viscuda. I és que crear una obra deixant de banda l’objectiu estètic permet l’aflorament d’emocions retingudes, negades o desconegudes. Alhora, el caràcter creatiu de la tasca facilita a la dona o jove el procés de construir noves estratègies i recursos de superació.

L’espai que proposa i articula el Projecte Claudel inclou de forma específica l’ús del material artístic com a mitjà, així com la generació d’espais de reflexió i integració conjunta de coneixements al voltant del gènere i els drets humans. Per això, a les trobades s’utilitzen eines com l’escriptura, la pintura, la fotografia i la composició musical, a la vegada que es potencia el debat, la reflexió i el treball en grup sobre continguts relatius al cos, l’autoestima, l’apropiació de drets i la recuperació històrica d’una genealogia de dones creadores i agents de transformació social des d’un enfocament feminista i transcultural.

Així, el projecte Claudel promou un treball que contempla els mateixos eixos que un espai terapèutic individual, però plantejat des del treball grupal. El centre de la intervenció, doncs, no està tan centrat en l’individual-vivencial, sinó en proporcionar un context explicatiu de les experiències de vida, així com eines per afrontar-les i, fins i tot, revertir-les.

Aquest treball en gènere i reapropiació de drets està orientat a desmuntar la idea que la persona és portadora de característiques i conductes que la fan susceptible de ser abusada, agredida o maltractada, així com de la idea d’haver permès o consentit l’abús, ja que entenem que hi ha una desigualtat de poder entre l’abusador i elles, sobretot en determinades etapes de la vida, com la infància.

En definitiva, aquest projecte ajuda a dones i joves en el seu camí propi per identificar i connectar-se amb les seves fortaleses i capacitats, fet que permet recuperar la sensació de competència personal i de control de la pròpia vida.

Per a més informació del Projecte Claudel podeu consultar aquest l’article de Xarxanet, o bé l’entrevista que ens va fer Valors.

Per veure exemples dels tallers realitzats inicieu al següent vídeo:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *