Entrevista a RAC1 sobre els problemes de les recents mesures de prevenció de feminicidis
Dijous 12 de gener van entrevistar-nos des de RAC1 per parlar sobre els probleme sde les recents mesures de prevenció de feminicidis. Podeu escoltar l’entrevista a partir del minut 1:45 des d’aquí, o bé llegir-la a continuació:
“En qüestions vinculades a les dones supervivents de violències masclistes i les polseres telemàtiques per localitzar els agressors de violències masclistes en ordre d’allunyament estan funcionant com a eines preventives però en alguns casos s’estan convertint en un instrument del maltractador per seguir assetjant a la víctima. És el cas del testimoni d’una dona que ha parlat amb RAC1 de manera anònima, d’ara en endavant la Berta: la seva ex-parella va deixar que la polsera telemàtica que porta es descarregués al voltant de 150 vegades i en cadascuna d’elles la policia trucava a la dona per comprovar que ella estigués bé i tot plegat va provocarli por i angoixa. “Jo crec que ho va fer intencionadament el fet de separar-se del dispositiu, i molts cops no el carregava i llavors al no carregar el dispositiu aquest no emet senyal i no sabem on està l’agressor”, diu la Berta.
A vegades la senyal s’havia arribat a interrompre fins a 24 hores, i la Berta explica que molts cops passava la nit sent impossible dormir. “La majoria de vegades passa de matinada amb la qual cosa et desperten primer d’un centre, després et desperten Mossos, després et tornen a trucar per preguntar-te si has recuperat la bateria o no, i em causa una situació d’angoixa i de nerviosisme, m’està maxacant això, psicològicament és MOLT pesat.” diu la Berta.
L’home s’exposa ara a noves condemnes pel trencament de l’ordre d’allunyament, per no mantenir actiu i carregat el dispositiu telemàtic de control, però això no evita l’afectació de la víctima. En aquest cas s’ha optat per retirar els dispositius o polseres telemàtiques: l’ordre d’allunyament segueix en vigor però serà més difícil detectar si l’agressor l’incompleix o no.
Des de les entitats i associacions que treballen amb víctimes de violència masclista apunten que les mesures son insuficients. La Irene Andrés, directora de Projectes I+D+i i antiga cap del Servei d’Atenció Integral a la Dona de l’Associació in via expressa “Qualsevol mesura que garanteixi la protecció de les víctimes és benvinguda. Ara bé, el problema que tenim a Catalunya i Espanya amb els feminicidis crec que no se solventa amb una polsera telemàtica per l’agressor i la víctima”.
En aquesta línia, la Nati Veraguas, directora del SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada) d’Igualada, diu que cal posar el focus en per què hi ha tan poques denúncies: “Les mesures del magistrat Marlaska s’articulen totes des de la idea de la denúncia, quan la realitat ens diu que hi ha poques denúncies. Clar que s’hauria de denunciar més, perquè la denúncia és la manera de que l’Estat pugui intervenir, però l’anàlisis és pensar el per què hi ha tan poca denúncia i per què les dones tenen sensacions tan negatives del procés judicial“.
Una de les polèmiques respecte a les reunions que s’han establert a altíssim nivell amb la policia de tot l’Estat i el debat que hi ha hagut pel que fa al posicionament de la fiscalia ha estat sobre el la idea d’informar a les dones dels antecedents de les seves parelles si són maltractadors. Els juristes auguren que si aquesta mesura segueix endavant podria acabar al Constitucional. En parla la Patricia Hernández, jusrista, criminòloga i doctora en Dret penal: “És una circular de la Fiscalia, per tant, no té efecte de norma. Per tant, en algun moment, el poder legislatiu, el Congrés, haurà de regular això amb alguna norma, i en algun moment quan es facin públics els antecedents d’un agressor a la parella passarà que l’advocat de l’agressor acudirà al Tribunal Constitucional via recurs perquè sigui qui faci jurisprudència en aquest sentit”. Tot i ser drets fonamentals el de la privacitat, en aquest cas prevaldria l’estat d’integritat de la dona.“
Aquí us deixem notícies relacionades:
Entrevista a RTVE sobre les mesures de prevenció de feminicidis com les polseres de control telemàtic
Entrevista a Ràdio Estel: La importància que tenen els animals per les dones víctimes de violències masclistes
Reportatge al Social.cat: “Ser més forta que les violències masclistes: història d’una supervivent”
Font fotografia: Freepik.