Denunciem a RTVE i Betevé la dificultat de llogar pisos per a supervivents de violències masclistes i col·lectius vulnerabilitzats
A principis de 2022 denunciàvem a TV3, El Periódico Ràdio 4 (RTVE) la dificultat que teníem des de l’Associació in via per trobar pisos de lloguer per a supervivents de violències masclistes.
Aquest passat divendres 7 d’octubre ens van entrevistar des de RTVE i Betevé, juntament amb la fundació Pere Mitjans, per denunciar la dificultat que totes dues entitats tenim per llogar pisos per a col·lectius vulnerabilitzats. Aquí podeu veure l’entrevista amb RTVE, i aquí l’entrevista amb Betevé. A continuació podeu llegir-les ambdues:
Entrevista a RTVE: La tortuosa recerca d’un pis per a determinats col·lectius
“L’Emilio viu amb nou persones més en aquest pis tutelat per una entitat que treballa perquè el col·lectiu gaudeixi de més autonomia, la fundació Pere Mitjans. El seu nou projecte pretén reduir el nombre de companys per pis perquè pensen que és una manera d’aproximar-los al dia a dia que viu qualsevol família, però fa mig any que busquen habitatge i no aconsegueixen llogar-ne.
“En el moment que ens pregunten qui viurà al pis i diem que són 4 persones amb discapacitat o diversitat funcional ens diuen que de cap manera volen llogar a una fundació de persones amb diversitat funcional. Pensen que perquè som una fundació o perquè tractem persones amb discapacitat suposarà algun problema amb els veïns. ” Clara Clos, directora de la fundació Pere Mitjans
“La societat no és ideal i aquestes situacions existeixen” Montserrat Junyent, secretaria del Col·legi d’APIs (Associacions de Propietaris Inmobiliaris)
Un rebuig pel qual també ha passat aquesta entitat que ofereix suport a dones maltractades: “Quan senten “entitat” comencen els “però” i els “no”. El desconeixement de la feina que es fa en aquests pisos és el que provoca aquestes negatives. ” Oscar Giménez (responsable del servei de Suport Econòmic i Familiar de l’Associació in via)
Les Associacions de Propietaris Inmobiliaris (API) expliquen que és una qüestió de prejudicis. “El que manca és pedagogia. El que s’ha d’entendre és que aquests col·lectius necessiten una inserció social”. I creuen que les entitats necessiten mediadors que els facilitin la relació amb els propietaris.”
Inés Valverde, RTVE
Entrevista a Betevé: Entitats que atenen col·lectius vulnerables denuncien discriminació per llogar un pis
Fa quatre mesos que la Fundació Pere Mitjans, que treballa amb persones amb discapacitat, busca un pis de lloguer al districte de Sant Martí per allotjar-hi quatre usuaris. Durant tot aquest temps, la resposta en posar-se en contacte amb immobiliàries i propietaris ha estat sempre negativa: denuncien que ningú no els vol llogar cap habitatge per discriminació i prejudicis. I no és l’única entitat que topa amb aquesta barrera.
La situació es repeteix sistemàticament: truquen a l’arrendador i, en explicar-li qui són i per a què necessiten el pis, els diuen que cerquen un altre perfil de llogater, sovint al·legant possibles conflictes amb el veïnat. A Pere Mitjans hi insisteixen, els recullen el contacte però mai no els acaben trucant. “No ens hi havíem trobat mai, no sé quina és la por. Discapacitats ho podem ser tots un dia“, apunta Clara Clos, directora de la fundació.
L’entitat els assegura que un professional acompanyarà els inquilins amb discapacitat en tot moment i que no hi haurà problemes a l’hora de pagar la mensualitat perquè cobriran la despesa gràcies a un programa estatal finançat amb els fons Next Generation. Però ni així, i no saben què fer. “Necessitem trobar l’habitatge. És que l’hem de trobar!”, exclama Clos, amb desesperació i frustració.
L’Associació in via es va estar mig any per trobar habitatge
Aquesta realitat també la coneix de primera mà l’Associació in via, que ofereix suport a dones supervivents de violència masclista. Van estar mig any buscant pis per allotjar-hi una dona que fugia del seu agressor: “Necessita un lloc on estar, on sentir-se segura i protegida. És essencial. Quan expliques per a què vols l’habitatge, és quan et diuen que no”, narra Oscar Giménez, responsable a l’entitat.
Segons Giménez, el més habitual és que la immobiliària o la propietat, en negar-s’hi, no els doni cap explicació, però sospiten que, per exemple, pensen que és un risc per si l’agressor es presenta al domicili. In Via també ho atribueix al desconeixement i als estigmes. Després d’un temps de cerca intensa, finalment van aconseguir un lloguer i ara gestionen vuit pisos i dues cases d’acollida.
Aquest és precisament el desenllaç urgent que també espera la Fundació Pere Mitjans. Recalquen que, per a ells, que les persones amb discapacitat disposin d’una llar on fer una vida el més normal i autònoma possible és una prioritat. Per això, fan una crida als propietaris perquè trenquin prejudicis. Qualsevol que hi estigui interessat pot contactar-hi a través del correu electrònic fpmitjans@fpmitjans.org.
Font fotografia principal: Associació in via