2022, un any de lluita contra les violències masclistes i de posar la infància al centre
Tornem a tancar un any tacat per la sang que generen les violències masclistes. A l’Estat espanyol, 12 dones han estat assassinades a mans de la seva parella o exparella aquest mes de desembre, 49 feminicidis al llarg de l’any segons les dades oficials. Una xifra que per ella sola ja enfada i espanta, però a la qual cal sumar els 19 crims en què l’agressor no era la parella o l’exparella i que enguany per primera vegada s’han comptabililtzat com a feminicidis. Per no dir que aquestes són només les dades oficials: segons el portal web Feminicidios.net, un total de 99 dones han estat assassinades en mans d’homes al llarg d’aquest 2022.
Tanmateix, com bé sabem, els assassinats només són la punta de l’iceberg. Les violències masclistes són una xacra que va molt més enllà i infecta tota la societat. Per això, durant aquest any que ara tanquem, a l’Associació in via hem continuat treballant, des de l’atenció i l’acompanyament integral, en la prevenció i per a l’erradicació de les condicions de desigualtat que generen violència i discriminació per raó de gènere. A través dels nostres serveis, cada dia de l’any hem ofert atenció residencial, educativa, terapèutica, jurídica i sociolaboral a totes aquelles persones que ho han necessitat.
Així, durant el 2022 hem atès un total de 2.051 persones de forma directa a través dels nostres serveis. D’aquestes, 889 eren dones, 380 de les quals eren víctimes de violències masclistes, i 857 eren menors de 18 anys. A més, des del Servei d’Atenció Infància en Risc d’Infància Respon hem atès 13.730 trucades, una xifra que representa un augment considerable de les 11.378 trucades ateses el 2021. De fet, durant aquest 2022, des de l’Associació in via hem apostat més que mai per la defensa dels drets dels infants i adolescents, ja que tant les violències masclistes com les condicions de desigualtat també els afecten. Així, el mes de maig vam començar l’elaboració de la nova Política de Protecció a la Infància #INTOCABLES, que vam presentar a Junta el 8 de juny i de manera definitiva a totes les treballadores durant una jornada interna l’11 de novembre. El document marca les línies de posicionament, els conceptes importants, els procediments i els protocols relacionats amb la nostra actuació en protecció a la infància i adolescència. A més, detalla el codi de conducta d’obligat compliment i defineix la figura de les delegades de protecció.
I és que, al llarg dels gairebé 70 anys que portem treballant en l’abordatge especialitzat de les violències masclistes i discriminacions per raó de gènere, des de l’Associació in via hem pogut constatar com les violències masclistes tenen un abast i repercussió que va molt més enllà del que es pot veure a primera vista. Moltes vegades, rere un alumne que està tenint conductes disruptives a l’escola o una adolescent que s’amaga al vestidor de l’escola i mai es vol canviar davant les seves companyes, hi ha una situació de violència masclista. És per això que, entre el 20 de novembre, Dia Internacional de la Infància, i el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, vam posar en marxa la campanya de sensibilització ‘Infància intocable’, en la qual van participar personalitats influents a les xarxes com l’Andrea Gumes, la Marta Montaner o la Maria Rovira.
Aquesta no era, però, la primera campanya que llençàvem enguany: amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, vam posar en marxa la campanya ‘El treball té veu de dona’ per denunciar la vulneració dels drets laborals de les dones, una de les moltes formes de violència a què ens sotmet el sistema patriarcal. Ho vam fer de la mà de Rebobinart, una entitat cultural que busca vincular l’espai urbà amb la dinamització social i cultural de l’espai públic, tot celebrant la tercera edició de Womart JAM, un projecte que té per objectiu reivindicar la necessitat de reconèixer i visibilitzar el treball femení en les arts visuals i fomentar la igualtat de gènere en el sector de l’art urbà. Així, el diumenge 6 de març diverses artistes van plasmar als murs de les Tres Xemeneies de Barcelona missatges i testimonis que havíem recollit des de l’Associació in via.
A més, durant aquest any hem denunciat i posat solució a un problema amb què feia temps que ens topàvem: per poder oferir atenció integral necessitem disposar de pisos on poder allotjar aquelles persones que ho necessiten, però molts propietaris es neguen a llogar pisos a entitats socials. Gràcies a la denúncia pública de la situació, en què no només ens trobàvem des de l’Associació in via, sinó també altres entitats que treballen amb col·lectius vulnerables com la Fundació Pere Mitjans, hem aconseguit revertir aquesta situació i, de fet, hem pogut obrir un nou recurs amb capacitat per a cinc unitats familiars i amb una mirada centrada en la infància i les seves necessitats. El 2023 obrirem un nou pis d’emancipació a Barcelona amb capacitat per a cinc persones.
Per altra banda, enguany per primera vegada hem rebut finançament de les tres principals institucions catalanes –la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona– per ampliar el projecte Eunice, a través del qual proporcionem atenció integral a dones víctimes de violències masclista i amb patologia dual. Gràcies a aquest finançament, l’Associació in via ens convertim en la primera entitat a l’Estat espanyol que acull víctimes de violència masclista sense que les drogues siguin un factor d’exclusió. A partir d’ara, podem prestar atenció integral a fins a 16 dones des d’una perspectiva de reducció de danys i un model d’inclusió residencial Housing First, és a dir, posant a la persona i la seva salut al centre.
Amb tot, per nosaltres el 2022 ha sigut un any de mirar endavant i continuar caminant cap al futur. El juliol, la nostra Comissió d’Igualtat va presentar oficialment a totes les treballadores de l’Associació in via el nou Pla d’Igualtat 2021-2025 i el Protocol per a la prevenció i actuació davant de l’assetjament sexual, per raó de sexe, identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, racialització, ètnia i/o religió, diversitat funcional i altres per a les treballadores i usuàries de l’associació. A més, les nostres treballadores han participat en formacions internes del Pla d’Igualtat, com la formació LGBTQIA+ per conèixer de primera mà qui forma part d’aquest col·lectiu, per què és un col·lectiu vulnerabilitzat, i quins són els seus drets. Alhora, des de l’Associació in via hem dut a terme diverses formacions i jornades externes, com les formacions en Detecció i intervenció en violència masclista i en Tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, o la jornada formativa “La interseccionalitat i la violència masclista: un abordatge integral”.
Per acabar, però no menys important, hem tingut el plaer de caminar endavant en col·laboració a moltes persones que s’han sumat a la nostra associació per lluitar contra les violències masclistes, com és el cas mencionat de Rebobinart , i el cas de Fight Like A Woman, de les empreses col·laboradores i persones voluntàries de la Paella solidària i Bingo musical, entre moltes altres. Estem molt agraïdes a totes i esperem continuar col·laborant juntes contra les violències masclistes!