Obrir camins legislatius per al Top Manta
La immigració és actualment en el punt de mira a nivell global. Fa temps que els catalans ens preguntàvem com viuen els venedors ambulants, els manters, però mai ningú havia tingut accés a la seva comunitat. L’octubre de 2015, per primer cop a Europa, a la ciutat de Barcelona un grup d’immigrants marginals es van unir per crear un sindicat i defensar els seus drets, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants.
En els últims mesos, el col·lectiu de venedors ambulants de Barcelona ha atret el focus de l’atenció mediàtica a la ciutat. Persones d’orígens culturals i socials molt variats han mostrat interès en la seva lluita, però encara existeixen molts estigmes i prejudicis sobre la figura del manter i continuen sent incompresos per una gran part de la població catalana.
L’anomenat Top Manta va entrar al Parlament fa uns mesos per exposar les seves queixes, demandes, necessitats i somnis:
“No volem la venda ambulant. No la volem fer. No volem tenir por en sortir de casa. Ens denuncien, ens persegueixen. Augmenta la tensió policial. No volem això perquè tenim família que ens espera a casa”, van ser algunes de les seves intervencions davant del president de la Cambra, Roger Torrent.
El Sindicat de Manters va proposar 6 projectes per donar una sortida professional als seus companys, entre els quals un hort ecològic i un basar d’artesania. Però el projecte que més èxit està tenint és, per ara, el de la seva pròpia marca de roba Top Manta, que té fins i tot una botiga física al carrer d’en Roig, 13, al Raval.
Aquest mes d’octubre el projecte Top Manta ha guanyat fins i tot un premi, el 3r premi en els D&AD Impact Awards , tot i que cap representant de la comunitat de venedors ambulants no ha pogut anar als Estats Units a recollir el guardó a causa de les dificultats en què es troben per sortir del país per la Llei d’Estrangeria.
“Els nostres objectius són poder tenir una reunió amb el Ministeri de Treball i que les Comissions de Treball que ens van prometre en el seu dia a la Generalitat es facin efectives. Perquè si som aquí és per poder treure els nostres companys del carrer, ja que molts d’ells porten aquí més de 10 anys”.
A l’Associació in via no som alienes a aquest debat. La nostra entitat es sensibilitza amb aquest col·lectiu i denuncia les incongruències legislatives que dificulten una integració i normalització vital per a totes les persones que es troben en aquesta situació. El que haurien de fer les institucions governamentals és facilitar i obrir camins, en comptes de tancar portes i escudar-se rere un silenci administratiu i legal que no genera esperances ni aporta solucions.
Per entendre amb més profunditat la complexitat del fenomen i la lluita de la comunitat de venedors ambulants, des de l’Associació in via us convidem a assistir al passi del documental “El peso de la manta”, que tindrà lloc demà 31 d’octubre com a prèvia al Festival de Cultura Ravals, i a compartir així una experiència de comprensió i sensibilització cap a un col·lectiu estigmatitzat i marginalitzat.
Una petita ressenya per saber què podeu trobar en el documental:
“Qui són els manters? Què fan? Com és la seva vida? Als 12 autors del documental els va cridar l’atenció la presència dels venedors ambulants a Barcelona, la ciutat on havien vingut a formar-se en el camp del documental social. Formaven part de “The Into Industry Program”, un programa de la productora de documentals Otoxo Productions que ofereix als participants seleccionats l’oportunitat de fer els primers passos en el sector audiovisual codirigint documentals i curts per a la televisió i les xarxes socials en col·laboració amb BTV i BCN Més.”
Aïda Bonet – Tècnica en Orientació i inserció laboral