Més de 500 persones fan consultes i s’assessoren sobre agressions sexistes durant les festes de Poblenou
Més de 500 persones s’han apropat durant les festes majors de Poblenou al punt lila d’informació i assessorament sobre agressions sexistes que l’Associació in via ha gestionat enguany per encàrrec del Districte de Sant Martí i en col·laboració amb la Coordinadora d’Entitats de Poblenou.
El punt, obert amb l’objectiu d’informar, sensibilitzar, atendre, assessorar i de donar eines per actuar en casos d’agressions sexistes, ha tingut una excel·lent acollida per part de les persones, de totes les edats però majoritàriament joves i noies, que s’han acostat a informar-se, fer consultes o intercanviar punts de vista i experiències.
Hi ha hagut consultes de tots els colors: alguns agafaven pins i adhesius amb el lema “NO és NO” per col·locar-se’ls a la roba o a les motxilles; d’altres s’acostaven per aclarir dubtes sobre què és i què no una agressió sexista; n’hi havia que que explicaven les seves pròpies experiències d’agressions o també que demanaven assessorament sobre com posar límits i com gestionar situacions que els passen, a ells o bé a coneguts i amics o amigues. El punt també ha rebut la visita d’alguns pares i mares que han recollit informació i eines per poder explicar als seus fills i filles com actuar en cas d’una agressió sexista.
El sentiment més expressat per la gran majoria de visitants del punt: la satisfacció de saber que poden comptar amb un espai de referència on acudir en cas de dubte o d’emergència. Les principals demandes: la petició de participar més activament en els projectes de l’entitat contra la violència de gènere i la necessitat de visibilitzar encara més el punt i la tasca de prevenció i apoderament dels i les joves que aquest realitza dins del marc de les festes de Poblenou.
Alguns testimonis que hem sentit aquests dies:
“A vegades, el pitjor és saber que una cosa està malament i paralitzar-se, dubtar de tu mateixa, creure que és paranoia o que pensaran que ho és. Quedar-te bloquejada i després sentir-te idiota per no haver reaccionat. Que l’escena es repeteixi en el teu cap.”
X., 17 anys
“No és només que pateixis aquestes coses per ser una noia o una dona… Tot el que és femení, tot el que porta aquests energia o es percep així sembla que et fa estar en el punt de mira per a què et passin aquestes coses. Tot el femení ho té més difícil. Jo sóc gai, em vesteixo així i tinc molts problemes amb el no,amb els límits, amb els insults”
X., 23 anys
Des de l’Associació in via valorem molt positivament l’experiència i la tasca d’apoderament de la ciutadania que hem realitzat amb l’objectiu doble de frenar les agressions i de donar eines en cas que se’n produeixi alguna. Com a aspectes a potenciar, considerem que aquesta tasca de sensibilització social s’hauria d’integrar en un treball conjunt de les entitats de Poblenou que hauria de durar tot l’any, i que hauria d’abraçar de manera transversal tots els aspectes de la festa, com ara la programació o el mateix disseny del cartell. També seria interessant reforçar figures com els informadors itinerants, que puguin traslladar la tasca d’informació i assessorament pels diferents espais dispersos de la festa. Finalment, recollim també una proposta que un grup de joves que van visitar el punt ens va fer arribar, la de crear dins del punt un espai de posada en comú d’idees i punts de vista entre persones especialitzades en gènere i ciutadania.
Tot plegat ha de servir per aconseguir una festa 100% lliure d’agressions sexistes i violència masclista.