L’Associació in via llença la campanya #InfanciaIntocable per denunciar que les infàncies i adolescències també són víctimes de les violències masclistes
L’entitat referent en la prevenció i l’erradicació de les condicions de desigualtat i violència arrenca aquesta campanya en el marc del 20N i del 25N
Barcelona, 17 de novembre de 2022
Realitats que han quedat soterrades, amagades rere una falsa promesa de llibertat; vivències esfereïdores que marquen tot el que queda per viure; infàncies i adolescències a qui les violències masclistes han silenciat.
L’Associació in via, que fa gairebé 70 anys que treballa en l’abordatge especialitzat de les violències i discriminacions per raó de gènere, ha pogut constatar, al llarg d’aquests anys, com les violències masclistes tenen un abast i repercussió que va molt més enllà del que es pot veure a primera vista. I és que, moltes vegades, rere un alumne que està tenint conductes disruptives a l’escola, un infant que sembla que no té amics perquè mai els convida a casa, o una adolescent que s’amaga al vestidor de l’escola i mai es vol canviar davant les seves companyes, hi ha una situació de violència masclista.
És per això que, entre el dia 20 de novembre, Dia Internacional de la Infància, i el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, l’Associació in via posa en marxa una campanya de sensibilització per denunciar que les infàncies i adolescències també són víctimes de les violències masclistes.
Durant aquests cinc dies i a través de les xarxes socials, l’Associació in via farà públics diversos vídeos en què treballadores de l’entitat i persones referents dels moviments contra les violències masclistes i els seus efectes en la societat, donen veu a totes aquelles infàncies i adolescències a qui les violències masclistes han intentat –i massa vegades aconseguit– silenciar. Com la Marta, de 9 anys, a qui el seu tiet viola des de fa temps sense que ningú ho sàpiga. O l’Oscar i els seus germans, que passen vergonya a l’escola perquè porten la roba trencada, i a qui la seva mare no els en pot comprar de nova perquè el pare no els passa la manutenció que va establir el jutge. O la Nadia, que porta casada des dels nou anys per obligació de la família. Infàncies i adolescències, camins de vida, realitats i vivències, marcades totes elles per les violències masclistes.
Per tal de fer arribar més lluny el seu missatge, entre el 20 i el 25 de novembre, l’Associació in via convida a tothom a compartir a través de les seves xarxes socials i amb el hashtag #InfanciaIntocable realitats que les violències masclistes han intentat silenciar, sigui de casos de l’entorn proper o donant veu a les diferents situacions que l’associació reflecteix a través de la seva campanya, que podreu trobar a partir del dia 20 de novembre al web i a les xarxes socials de l’entitat.
La violència masclista en la infància, en dades
Durant el 2021, l’Associació in via va atendre a través del telèfon Infància Respon 11.378 trucades, de les quals 2.100 trucades estaven relacionades amb casos de maltractament infantil i negligència, les problemàtiques de les quals han estat, per ordre de freqüència: maltractament psicològic, negligència, violència masclista directa, abusos sexuals per part de persones adultes, abusos sexuals per part de menors d’edat, etcètera.
Durant el mateix any i a través del Servei d’Atenció Residencial de l’entitat, es van atendre 114 dones víctimes i supervivents de violències masclistes, de les quals 48 supervivents eren infants o adolescents. La majoria d’aquests infants i adolescents havien patit situacions de violència masclista contra la seva mare, vàries havien patit agressions físiques per part del seu pare, d’altres havien rebut maltractament psicològic o patit violència sexual, i algunes eren supervivents de matrimoni forçat o de mutilació genital femenina o de tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual.
Per a més informació ens podeu contactar a premsa@invia.cat.