Les “Kellys”: un cas flagrant d’incompliment de drets laborals radicalment oposat a la nostra filosofia d’inserció
El passat dijous 5 d’abril cinc representants del col·lectiu de cambreres de pis (las “Kellys”, “las que limpian”, com es fan anomenar elles mateixes), es van reunir amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per explicar-li les seves experiències personals i la situació precària de vulnerabilitat en que es troben en aquest sector.
Reclamen una millora de les condicions laborals i salarials. Que els hotels les contractin directament i no a través d’empreses externalitzades. Que se’ls reconeguin malalties professionals, sobretot les musculars, o que tinguin dret a la jubilació anticipada, ja que moltes deixen de treballar abans per les lesions derivades de la seva feina. També reclamen millors convenis i més inspecció laboral.
El president del govern es va comprometre a estudiar les seves peticions i a impulsar la millora de les seves condicions laborals, però va recomanar-los-hi també que portin les seves peticions als diferents fòrums que estudien el tema, entre ells la Taula de Qualitat de l’Ocupació en el sector de l’hostaleria, i va avançar que s’aprovaria el Pla Estratègic de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, que fa “especial recalcament en aquesta activitat”.
Des de l’Associació in via creiem que instrumentalitzar amb finalitats polítiques la precarietat laboral de les cambreres de pis no és lícit per part del govern. És un sector del qual se n’aprofiten constantment i les condicions laborals en què es troben són absolutament vergonyoses. Situació que no ha de servir com a factor impulsiu d’un programa electoral, ni per “netejar” imatges partidistes.
A partir del 7 de maig des del servei d’inserció i formació de l’Associació in via durem a terme un curs de formació professional en Neteja Hotelera que durarà 6 setmanes en horari de matins amb pràctiques en hotels, sempre tenint en compte la responsabilitat social de contractacions justes i apoderadores de les dones que la realitzin, fent un seguiment i assessorament continu i amb la participació de Dialneteges, que és un referent de professionalitat en el sector.
Per a més informació sobre els programes d’inserció de l’Associació in via:
- Contacteu amb nosaltres a l’adreça electrònica invia@invia.cat o trucant al telèfon 93 25 155 626.
- Per a més informació, podeu anar també a la pàgina específica del Servei d’Inserció i Formació.