Lectures feministes amb joves extutelades per prevenir la violència masclista 

“L’amor mata”, diu una de les joves. “És l’amor, o la idea que ens han venut com a amor, però que no és amor, el que mata?”, pregunta Marina Juncosa, educadora social i dinamitzadora de les Tertúlies Feministes Dialògiques (TFD), unes trobades d’acció educativa que va organitzar per a l’elaboració del seu treball final de grau amb les joves extutelades acollides als pisos d’autonomia de l’Associació in via.  

L’objectiu del treball era veure quin impacte tenien les Tertúlies Dialògiques Feministes en la socialització de les joves extutelades a nivell romàntic i afectivosexual, ja que “a nivell científic s’ha demostrat que poden tenir un impacte per a la prevenció de la violència masclista”, explica Juncosa.  

Així, amb les tres noies extutelades residents del pis Marina, es van dur a terme deu sessions de lectura i debat al voltant de dos textos: d’una banda, l’article ‘Estar enamorada de la persona que me maltrata’, de Patricia Melgar i Rosa Valls; i, de l’altra, el llibre ‘El amor en la sociedad del riesgo’, de Jesús Gómez. Després d’aquestes deu sessions van fer un grup focal, un debat sobre com havia anat i quin impacte veien elles que les lectures havien tingut en elles mateixes: si els havien fet pensar, com veien les seves relacions passades, com esperaven que fossin les futures… I les mateixes joves van poder valorar què creien que havia generat en elles. 

“Hi havia violència que no havien identificat com a tal i que, després de les tertúlies, sí que havien pogut identificar”, assegura Juncosa, per afegir que “també van dir que havien pogut definir millor què era el que no volien de les seves relacions futures”. Totes aquestes reflexions van anar sorgint en coalició entre elles a través de les converses.  

El pis d’autonomia Marina, juntament amb l’Espígol, és un recurs residencial d’alta presència educativa i de caràcter transitori de l’Associació in via. Formen part del projecte Almah, que significa ‘noia jove’ en hebreu, un projecte que va néixer el 2008 amb l’objectiu de donar suport, acollida i acompanyament psicoeducatiu especialitzat a joves extutelades de 18 a 21 anys per tal que puguin realitzar un doble procés: d’una banda, un procés d’autonomia i recuperació psicoemocional que tingui en compte l’impacte de les múltiples violències viscudes i, de l’altra, un procés d’autonomia i emancipació funcional que faciliti amb les màximes garanties el seu pas al món adult.

Per a ambdós processos, és molt important que les joves puguin avançar cap a la clara identificació tant de la violència viscuda com de les seves conseqüències des d’una perspectiva de gènere i d’apropiació de drets. En aquest sentit, les Tertúlies Dialògiques Feministes permeten a les joves reflexionar al voltant de diferents temes a través d’un diàleg intersubjectiu que té lloc dins dels mateixos recursos, afavorint la generació d’un clima de convivència i solidaritat entre les participants. 

Per a més informació sobre l’atenció residencial que duem a terme a l’Associació in via, tant a Casa de la Jove com als nostres 10 recursos residencials, podeu consultar aquest enllaç: Inclusió residencial – Associació in via. 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *