L’Ajuntament i més de 600 entitats celebren 10 anys de treball en xarxa per una Barcelona inclusiva

L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva ha celebrat la seva jornada anual, dedicada enguany a commemorar el 10è aniversari de la constitució d’aquest espai de treball en xarxa, que integren ja més de 600 entitats de la ciutat, entre les quals hi ha l’Ajuntament, organitzacions del tercer sector, col·legis professionals, universitats, sindicats i empreses.

En la inauguració de l’acte, que ha reunit més de 350 persones al CCCB, l’alcaldessa, Ada Colau, ha remarcat que “fa molt temps que Barcelona té clar que el seu projecte més important és ser una ciutat justa, cohesionada, una ciutat de drets on ningú no en quedi exclòs”, i per fer-ho cal, no només atendre l’emergència social, sinó “modificar les estructures socials i econòmiques que impedeixen que a la ciutat es garanteixin els drets de tothom”.

Colau ha agraït a les entitats integrants de l’Acord la seva tasca diària, i les ha emplaçat a comptar amb “un Govern municipal que està disposat a anar fins al màxim allà on la ciutat col.lectivament digui que cal anar”. “Sigueu molt exigents amb nosaltres, però també amb vosaltres mateixos, creieu-vos la vostra importància, perquè sou actors imprescindibles en aquest procés”, els ha demanat.

En nom del Consell de Govern de l’Acord, Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector Social, ha destacat la “importància cabdal d’una societat civil forta” i ha celebrat un “balanç molt positiu d’aquests deu anys de l’Acord, que té una manera de fer molt barcelonina, basada en el diàleg, la innovació i el treball en xarxa”.

L’acte ha comptat també amb la participació de la sociòloga i economista Saskia Sassen, professora de la Universitat de Columbia, Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials i presidenta del Comitè de Pensament Global, així com del filòsof i periodista Josep Ramoneda, director de l’Escola Europea d’Humanitats.

10 anys de construcció compartida

L’Acord és un espai de participació i d’acció conjunta per construir una Barcelona més inclusiva i per avançar en els drets socials de tothom, un espai referencial de l’acció social exemple de construcció compartida i aprofitament de la intel·ligència col·lectiva dels molts agents que operen a la ciutat.

En la jornada han intervingut representants polítics i d’entitats que han tingut un paper rellevant en el transcurs d’aquests 10 anys, durant els quals s’han impulsat dos Plans d’Inclusió Social de Barcelona, el Marc Estratègic per a l’Acció Social i l’Estratègia Compartida per a la Inclusió, que ha donat lloc a diversos Projectes Tractor, exemple de coproducció de polítiques públiques.

L’Acord també ha estat el marc per a la creació de 12 Xarxes sectorials d’acció, que agrupen les entitats que treballen en àmbits com el sensellarisme, l’economia social, la inclusió laboral, els usos del temps, les famílies cuidadores, l’atenció a la infància i adolescència, els drets dels infants i la cultura inclusiva, entre d’altres.

Reptes de futur de l’Acord Ciutadà

En la jornada s’han previst tres espais de diàleg que han abordat: l’impacte de les xarxes d’acció (què cal mantenir i reforçar del treball en xarxa, punts febles a superar, i nous projectes pel treball).  Exemples de bones pràctiques de projectes en xarxa i coproducció compartida entre l’Ajuntament i entitats i organitzacions. Per últim, nous actors en la defensa dels drets socials, com ara moviments socials, entitats territorials o persones voluntàries.

Entre els principals reptes de futur s’han situat l’enfortiment organitzatiu de l’Acord i la seva territorialització, situant el focus en els barris amb majors desigualtats, que són sovint els que tenen un teixit associatiu més feble. En aquest sentit, la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha defensat la necessitat de “garantir unes inversions públiques en benestar molt més intenses en aquests barris que, a la vegada, serveixin per generar capital social i els apoderin en la construcció del seu futur”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *