La mediació, eina fonamental en la gestió de conflictes

“La dona gitana es troba amb una llarga llista de desavantatges que incideixen en el camp laboral, sanitari i socioeducatiu, ja que aquestes incideixen en la doble marginació que com a dona i gitana pateix” Carmen Carrillo Losada

A l’Associació in via creiem que els valors de la mediació –el diàleg, el respecte, la confiança i la responsabilitat– són fonamentals en la gestió dels conflictes per tal de resoldre els problemes quotidians que neixen de les nostres relacions interpersonals. Avui 21 de gener, Dia Internacional de la Mediació, commemorem l’aprovació del primer document legislatiu de mediació a nivell Europeu, signat el 1998 amb l’objectiu de visibilitzar la importància de la mediació en la resolució de conflictes. Habitualment, un conflicte és un punt de desacord que ens genera angoixa i malestar, i que es pot desenvolupar en les diverses esferes que conformen les nostres vides: la família, els amics, la feina, l’escola i, fins i tot, a nivell personal i individual.

Com a expertes en mediació familiar, des del Servei d’Atenció a Famílies i Infància de l’Associació in via creiem amb fermesa que qualsevol de les nostres intervencions ha de tenir la mirada centrada en la persona, i que aquesta mirada ha de ser intercultural i amb perspectiva de gènere. De fet, com a entitat que treballa des d’una perspectiva de drets humans, interseccional i de reducció de danys, des del 2017 col·laborem com a expertes en mediació familiar en el Curs d’Especialització en Gestió de Conflictes Públics, Mediació Comunitària i Familiar del Poble Gitano, impulsat per la Generalitat de Catalunya com una de les accions del Pla Integral del Poble Gitano.

La formació, que consta de 230 hores i va dirigida a la comunitat gitana, afavoreix la inserció laboral de les persones que  superin la formació al registre de mediadors i mediadores familiars i comunitàries del Centre de Mediació del Departament de Justícia de la Generalitat. I és que la mediació familiar i cívico-comunitària s’està convertint en una eina clau per corresponsabilitzar a la ciutadania en les causes i les solucions dels conflictes, i l’àmbit professional de la mediació i la gestió de conflictes es troba en plena expansió.

Participant en aquest curs, doncs, des de l’Associació in via col·laborem per millorar les competències professionals en mediació de persones gitanes, apropant-les així a aquest sector laboral, alhora que contribuïm en la implementació del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya 2017-2020, prorrogat fins el 2023, l’eix vertebrador del qual es basa en el desenvolupament de mesures i accions directament destinades a millorar la situació social del poble gitano, així com a la lluita contra la seva exclusió social a través de programes d’inserció i capacitació laboral. De fet, en aquesta línia, enguany hem proposat dur a terme un projecte d’inserció sociolaboral enfocat específicament a les dones d’ètnia gitana per tal de fomentar la igualtat d’oportunitats d’accés al treball, la paritat, la inclusió, i la no-discriminació de la dona gitana. I és que, com bé apunta Carmen Carrillo Losada –incansable defensora dels drets del Poble Gitano–, “la dona es troba amb una llarga llista de desavantatges que incideixen en el camp laboral, sanitari i socioeducatiu, ja que aquestes incideixen en la doble marginació que com a dona i gitana pateix”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *