La jornada “Violències” visibilitza la violència contra les dones i posa en comú mètodes per erradicar-la
Cuidar molt l’espai d’intervenció i d’acollida a les persones que han patit violència i centrar la intervenció psicològica en la recuperació de la seva autonomia personal, reforçant sempre el vincle terapèutic. En els casos de maltractament infantil, ampliar la mirada i anar més enllà del símptoma, tenint en compte i treballant les disfuncions que puguin haver-hi dins del sistema familiar. Centrar també la mirada en les relacions que poden ser maltractants i es donen de manera passiva. Aquestes són algunes de les conclusions de la jornada “Violències: intervencions i reptes formatius”, que hem celebrat aquest matí a l’Institut de Desenvolupament Professional-Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona.
Davant d’una sala de Graus plena a vessar (fins al punt que s’ha hagut d’habilitar una altra sala on alguns dels assistents han pogut seguir la jornada en streaming a través d’una pantalla), diversos professionals que treballen amb la prevenció i la gestió de la violència han posat en comú les seves experiències de treball. L’objectiu, conèixer més sobre els orígens socials de la violència i sobre les diferents eines i metodologies per atendre i acompanyar les víctimes, amb la intenció de detectar els mecanismes que ens permetran treballar per erradicar-la de la nostra societat.
Georgina Oliva, secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, i Xavier Triadó, Director del IDP-ICE, han obert la jornada, i tot seguit, la directora de l’Associació in via, Carme Laorden, ha recordat els darrers casos de violència masclista i l’augment de les agressions sexuals a Catalunya, que a l’any 2018 s’han incrementat d’un 30%. També ha destacat la lluita de l’entitat contra els discursos negacionistes “que volen reduir la violència masclista a conflicte domèstic, o que la minimitzen per situar-la fora de la nostra responsabilitat” i contra les poítiques neoliberals que també generen violències de diversos tipus contra els col·lectius més vulnerables. D’aquí que, coincidint amb el seu 65è aniversari, l’associació hagi decidit fer un pas més enllà en la tasca d’acollida i acompanyament a les víctimes que ha vingut realitzant durant tots aquests anys i aposti per la formació, com a eina per visibilitzar les diferents violències i com a pas previ per proposar solucions per tal d’aturar la violència envers les dones. Segons ha dit Laorden: “Fa molt pocs dies, vagues i mobilitzacions massives ens van demostrar, un any més, que ja no hi ha marxa enrere: la ciutadania, cada cop més, reclama canvis, reclama una societat nova, vol caminar cap un futur millor, més just i més lliure. La nostra feina com a associació és contribuir a aquest canvi, posar els fonaments perquè una nova societat es vagi construint, dia a dia, pas a pas, dona a dona.”
La ponència d’obertura, a càrrec d’Antoni Talarn, psicòleg clínic i professor de Psicopatologia a la UB, ha rebuscat en els orígens de la violència i ha conclòs que vivim sota el marc mental d’una sèrie d’ideologies tòxiques que generen estructures de poder (com el patriarcat, el neoliberalisme, l’antropocentrisme, l’especisme i l’individualisme) i alimenten el mal i les desigualtats, generant violència envers els més vulnerables.
En la fase de presentació d’experiències de treball, s’han posat en comú metodologies sobre la gestió del maltractament infantil i juvenil en l’àmbit familiar com la que realitzem des d’espais com el Servei d’Atenció a la Família i Infància de l’entitat (a càrrec de Lorena Domínguez, mediadora familiar de l’Associació invia, i Alba Soria, psicòloga i psicopedagoga de la nostra entitat); sobre l’atenció psicològica dels joves que han patit maltractament i que són atesos per l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats de la DGAIA (a càrrec d’Eduard Hernández i Ubide, psicòleg de l’àrea de Suport al Jovent Tutelat i Extutelat de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència i de Josep Castillo Garayoa, psicòleg clínic de l’Associació invia i professor de la Facultat de Psicologia Blanquerna (URL); i finalment, sobre la visibilització i la necessitat d’un abordatge integral i transversal de la violència sexual com el del Servei d’Atenció Integral a la Dona de l’Associació in via (a càrrec de Cova Álvarez Díaz, psicòloga, terapeuta i educadora especialitzada en violència de gènere i sexual i coordinadora pedagògica de Gènere del Servei d’Atenció Integral a la Dona de l’Associació in via, i de la Dra. Mar Ramos Gascón, psiquiatria transculturalvespecialitzada en trastorns de l’aprenentatge i del neurodesenvolupament).
De la jornada també n’han sorgit reptes formatius dels professionals que treballen diàriament amb casos de violència i necessitats com la que aquests professionals s’empoderin i inverteixin en l’aspecte de la prevenció.
La jornada s’ha comentat per Twitter amb l’etiqueta #JornadaViolències i també s’ha retransmès en directe. Si vols repassar-la, pots fer-ho aquí: