Horari d’estiu i recomanacions de lectures!
A l’Associació in via tanquem del 8 al 21 d’agost per fer vacances. Els nostres serveis continuen actius encara que no atenem al públic, així que per a qualsevol urgència podeu escriure’ns a invia@invia.cat. Per a la la resta de consultes si us plau contacteu-nos a partir del 22 d’agost via web, o bé a la nostra seu (Carrer de l’Amistat, 15, baixos; 08005 Barcelona (Poblenou); Telf: 93 215 56 26; Horari: de dilluns a divendres de 9 a 20h).
Recomanacions de lectures:
Les estadístiques certifiquen que a l’estiu totes llegim més. En general, tenim una mica més de temps lliure i invertim part de les vacances en llegir ficció, assaig, poesia, teatre… N’hi ha que ho fem per plaer, d’altres que ho fem per formar-nos o per descobrir algun camp nou en qual aprofundir coneixements. És per això que hem recollit algunes recomanacions de les treballadores de l’Associació in via perquè hi pugueu trobar algunes propostes interessants:
Feminisme
- Las niñas o cómo suceden las cosas (Mar Benegas i Rocio Araya). Preciós llibre de poemes de Mar Benegas amb il·lustracions de Rocío Araya, en què les protagonistes són una colla de nenes que ocupen llocs al món que són poc agradables, on la injustícia, el dolor o la privació són constants quotidianes. Un volum per perdre-li la por i el respecte a la poesia, i per entendre que la poesia també pot parlar de la quotidianitat d’una manera entenedora i entranyable.
- Ser mujer negra en España (Desiree Bela-Lobedde). Un viatge per la memòria, des de la infantesa fins a l’edat adulta, ens posa de manifest que el racisme és una xacra molt més arrelada i estesa del que sovint veiem. I que, des d’una perspectiva femenina, aquest fenomen encara es multiplica més exponencialment.
- Autodefensa feminista (Karin Konkle). Si pensem en autodefensa no només hem de tenir en compte la vessant física, sinó tot un espectre més gran: la gestió emocional, l’espai personal, la comunicació, el marc social, la relació entre el cos i la ment. Un llibre de capçalera que totes hauríem de llegir, com a mínim, un cop a la nostra vida.
- Pensamiento monógamo, terror poliamoroso (Brigitte Vasallo). Investigació històrica molt ben documentada que ens acosta a la centralitat de la monogàmia en les nostres construccions amoroses i els seus mecanismes d’imposició. Brillant reflexió i una obertura d’ulls en tota regla.
LGTBIAQ+
- Me llamo Eva. Mi lucha por ser mujer (Eva Vildosola). Quan tenia onze anys, l’Eva es va adonar que era una nena trans i que patia disfòria de gènere. Incomprensió i intransigència d’una societat que no entenia la disfòria de gènere i que la va dur a denunciar públicament una agressió patida a Barcelona. Aquest llibre explica la història de la seva vida i com va decidir convertir-se en la dona que havia volgut ser sempre.
- Género, una guia gráfica (Jules Scheele i Meg-John Barker). Ens trobem al davant d’una proposta radical i pedagògica sobre el gènere: com ha canviat al llarg del temps i de l’espai, què és la masculinitat i la feminitat, com hem d’entendre el gènere no binari, les persones trans…
Literatura
- Mirall trencat (Mercè Rodoreda). Els clàssics mai decepcionen. I parlar de Mercè Rodoreda és parlar de la gran narradora catalana del segle XX. Aquesta és una de les seves obres més famoses, un degoteig de prosa magnífica i una història apassionant en clau femenina.
- La mejor madre del mundo (Núria Labari). Un relat certament trencador que es proposa de posar la lupa d’augment sobre el mite de la maternitat des d’una perspectiva totalment nova, i que enriqueix un debat endèmic i ambivalent sobre els pros i contres de ser mare.
- Una entre muchas (Una). Novel·la gràfica d’aquesta autora de còmics i artista anglesa que, a partir d’un fet històric, explora la violència de gènere, la vergonya i la responsabilitat social, en primera persona, al Regne Unit de final dels anys 70.
- La anguila (Paula Bonet). Un llibre sorprenent, de gran qualitat literària, que ens transporta al cos femení, un cos que estima i és estimat, però que també és violentat a través de nombrosos episodis vitals. Memòria i herència es fusionen amb la realitat, i formen un conjunt en què tot es barreja com en una paleta de colors d’una pintora.
Literatura infantil
- La princesa NO (Martín Badia). Vet aquí una vegada una princesa anomenada “NO” a qui NO li agradava prendre el te amb altres princeses ni posar-se vestits brillants, ni assistir a balls per conèixer el seu príncep blau… Un dia, el rei la tanca i no la deixarà sortir fins que es curi dels seus “NO”, però la princesa “NO” actua rebelment i no accepta el càstig… Una història que trenca tots els estereotips!
- Estela grita muy fuerte (Bel Olid i Martina Banda). Aquest bonic conte tracta sobre l’Estela, una nena tímida i amorosa que transforma el seu caràcter gràcies a un truc que li ha ensenyat la seva mestra: “Cuando alguien quiera hacerte daño, ¡Estela, grita muy fuerte!”. Gràcies a aquest bon consell, l’Estela troba la força per afrontar al seu tiet, qui darrerament li fa coses que a ella no li agraden. Un llibre ple de boniques il·lustracions que és un imprescindible per tothom que vulgui prevenir als seus fills i filles respecte al creixent problema de l’abús infantil.
- Un grapat de botons: un conte sobre diversitat familiar (Carme Parets Luque). No totes les famílies són iguals, cadascuna és diferent i única. Quins tipus de famílies existeixen? I quina cosa especial fa que siguin família? Aquest llibre vol fomentar la tolerància cap a les particularitats dels altres, perquè no hi ha una forma única de tenir una família.
De totes aquestes propostes, segur que n’hi ha que encaixen amb els vostres gustos i interessos, així que aprofiteu aquest temps lliure per llegir bona literatura! Des de l’Associació in via us desitgem bon estiu a totes!