Estudiem oferir un programa d’acompanyament prelaboral per a menors d’edat estrangers no acompanyats
El nombre de menors d’edat estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya ha crescut exponencialment en els últims 3 anys i es preveu que en finalitzar l’any la xifra superi els 3.000. Són persones que tenen unes necessitats diferents a les dels infants i adolescents que acull habitualment la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA): són adolescents que han fet un procés migratori molt semblant al d’un adult, però no deixen de ser menors d’edat.
La situació amb què es troben en arribar a Catalunya és complicada: primer han d’aprendre les llengües del país, conèixer l’entorn i la societat que els acull, així com regularitzar la seva situació administrativa.
Aconseguir una feina pot millorar la seva integració sociolaboral, però en la majoria dels casos, per aquests joves accedir al mercat laboral és una tasca immensament complicada: primer, perquè la majoria no disposen del permís de treball, però en segon lloc, molts d’ells tampoc no posseeixen les eines necessàries per afrontar amb èxit el procés de recerca de feina: en alguns casos, pel desconeixement de la complexitat i exigències del mercat laboral actual a Catalunya; en d’altres, pel baix nivell formatiu o per la manca de competències i d’autonomia a l’hora de realitzar la cerca. Alguns d’ells també presenten baixa autoestima, falta d’habilitats comunicatives i socials i expectatives laborals no realistes.
Per abordar aquest problema, abans que res és necessari conscienciar l’Estat que cal accelerar els processos per tal que aquests adolescents puguin obtenir el permís de treball molt més ràpidament que ara: si aquests joves no poden treballar no és possible que es puguin emancipar, tenint en compte que són a Catalunya sols, sense família ni cap referent adult, a part dels seus educadors, i així podem evitar que es puguin trobar en processos de marginació, aïllament i exclusió social.
En un segon estadi, quan aquestes persones es troben finalment en situació de poder accedir al mercat laboral, cal formar-los i acompanyar-los en el procés per adquirir eines i competències que els permetran obtenir una feina. A l’Associació in via som expertes en l’orientació i inserció laboral de col·lectius en diferents situacions de vulnerabilitat, i és per això que estem estudiant posar en marxa un programa individualitzat de formació prelaboral per a aquests joves estrangers no acompanyats, que tindria com a objectius principals dotar-los de competències transversals i donar-los a conèixer la societat que els acull i la llengua del nostre país, per tal de facilitar-los el desenvolupament d’un projecte de vida tant laboral com personal. Us en seguim informant!
Marta Ribera – Responsable del Servei d’Inserció i Formació de l’Associació in via