El treball amb suport en 5 punts: com treballem la inserció laboral a l’Associació in via

Des de fa més de 30 anys l’Associació in via treballa per la incorporació de les persones amb diversitat funcional psíquica a l’empresa ordinària, en especial els joves amb intel·ligència límit.

L’any 1989 vam iniciar els projectes d’inserció laboral amb aquests joves des de la perspectiva de la metodologia del Treball amb Suport. Aquest any també es creà l’Associació Catalana de Treball amb Suport (ACTAS), de la qual la nostra entitat n’és membre fundadora.

Aquest model d’integració laboral té com a objectiu principal donar suport a aquestes persones perquè aconsegueixin un lIoc de treball en una empresa ordinària, mitjançant un conjunt d’estratègies i procediments tècnics de suport, ajustats a les necessitats individuals de cada persona. Un suport individualitzat que parteix sempre dels interessos de la persona, que és qui pren les decisions que afecten la seva vida: autodeterminació i autoprotecció.

Com treballem la inserció laboral a l’Associació in via:

  1. Donem suport en el procés de preparació per a la incorporació al mercat laboral, mitjançant orientació laboral, itineraris individualitzats de formació i un període de pràctiques a les empreses.
  2. Treballem la inserció laboral a l’empresa ordinària, un cop analitzat tant el perfil laboral de la persona com el lloc de treball, per tal de fer un bon encaix.
  3. A partir de l’estada a l’empresa en pràctiques, comença el suport continuat al llarg de tot el període de feina en l’empresa, per garantir l’èxit de les pràctiques i una posterior contractació i manteniment de l’ocupació.
  4. Posteriorment, es realitza una intervenció amb l’empresa des de la detecció dels companys que poden fer de suports naturals, a qui donem pautes per ajudar-los a donar un acompanyament adequat i transmetre les tècniques de l’ofici i/o la cultura de l’empresa.
  5. Finalment, es realitza també un treball amb les famílies com a col·laboradors incondicionals en el procés maduratiu i d’autonomia dels joves. Per a nosaltres, la família és un dels elements clau en l’èxit de les pràctiques i de la inserció laboral i en la possibilitat de mantenir el lloc de treball del jove. La família pot detectar situacions o canvis en què cal fer una intervenció immediata que pot ajudar a la continuïtat del lloc de treball.

La metodologia del Treball amb Suport es basa en quatre punts fonamentals:

  1. Treball integrat en empreses normalitzades en condicions el més similars possibles a les deIs companys i companyes de treball sense diversitat funcional psíquica que porten a terme activitats equiparables.
  2. Entrenament dins del lloc de treball, de manera que primer s’ubica la persona en un lIoc de treball i allà mateix se li proporciona la formació i l’entrenament necessaris per portar-lo a terme.
  3. Remuneració com qualsevol altre treballador o treballadora des del primer moment.
  4. Suport all llarg de la vida laboral de la persona per possibilitar el manteniment del lIoc de treball i del rendiment requerit. Aquest acompanyament s’adapta en intensitat i temps a la situació de cada persona.

Des de l’Associació in via sempre hem treballat la inserció laboral de manera consensuada amb la persona, a partir d’objectius realistes i adequats al seu perfil laboral, competències i habilitats, i sempre tenint en compte les demandes i exigències del mercat laboral actual. Treballant al màxim la seva autonomia, criteri i decisió personal.

Per tant, treballem la inserció laboral des d’una perspectiva global, que integra el o la jove, la família, l’empresa, el o la preparador laboral i el o la inseridora laboral, sense oblidar la socialització, el lleure i la participació de la persona com a ciutadà de ple dret.

Nati GordoOrientadora laboral de l’Associació in via


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *