El tràfic de persones, l’esclavatge de la societat moderna
Participem en el Podcast F amb motiu del Dia Mundial Contra el Tràfic de Persones
Amb motiu del Dia Mundial Contra el Tràfic de Persones, Irene Andrés, educadora social experta en la lluita contra el tràfic d’éssers humans i directora de Projectes, Innovació i Investigació de l’Associació in via ha participat en el Podcast F, el programa cultural i social presentat per Àfrica Miró i Ángel Flores, per parlar sobre tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual amb Núria Monfort, advocada penalista especialista en violències.
El tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual és una greu vulneració dels drets humans i la màxima expressió de la violència de gènere, sent considerada com l’esclavatge del segle XXI, on les dones i les nenes es converteixen en una mercaderia de la qual obtenir grans beneficis. A Espanya, un país de trànsit i destí, el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual té rostre de dona, afectant principalment les dones i les nenes en un 96%, segons les últimes dades publicades pel Ministeri d’Interior al Balanç Estadístic 2018-2022. Tràfic i Explotació d’Éssers Humans a Espanya.
A l’episodi, que podeu veure a YouTube i Spotify, Andrés i Monfort aprofundeixen en la importància de la sensibilització i la formació perquè, entre totes i tots, siguem capaces de “posar-nos les ulleres del tràfic” i conèixer una sèrie d’indicis que ens permetran detectar-la, ja que actualment i al nostre país hi ha moltes supervivents que no han estat identificades.
Com explica Irene Andrés, a l’Associació in via proporcionem una atenció integral a dones i famílies supervivents del tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, i les nostres professionals estan capacitades per reconèixer-les a través de qualsevol dels projectes que desenvolupem. Així, moltes vegades ens trobem amb dones que arriben a l’entitat per rebre acompanyament en la recerca de feina, per una situació de violència masclista, o per una situació que s’ha desencadenat a l’escola amb els fills o filles i, en explorar la situació i el procés migratori que han realitzat, ens adonem que són supervivents que no han estat detectades ni identificades i que carreguen amb traumes molt importants.
A més, moltes no són conscients de la seva situació fins que se’ls explica què és un procés de tràfic. La majoria dels casos detectats són dones joves i adultes que, des de petites, es troben en una situació de vulnerabilitat extrema i que han estat víctimes de violència de gènere des que van néixer. “Nosaltres els donem la possibilitat que puguin reapropiar-se dels seus drets vulnerats, que iniciïn un procés judicial si així ho desitgen i que puguin iniciar un procés de reparació”, afirma Andrés.
Per la seva banda, Núria Monfort puntualitza que a nivell legal és un tema molt complex, ja que malgrat que hi ha molt bones intencions a nivell internacional a l’hora de protegir els drets humans, com es pot materialitzar realment? A Espanya, els únics que poden identificar les víctimes de tràfic són les forces i cossos de seguretat de l’Estat, als quals difícilment acudirà una víctima, “perquè no té l’autopercepció de víctima, majoritàriament està en situació irregular, està coaccionada i perquè mai ho veu com un entorn segur”. I, si al final és identificada i denuncia, haurà de verbalitzar coses que de vegades no es pot explicar ni a si mateixa, que impliquen risc personal i risc real per a les persones que estima, i sense cap garantia, perquè ha de poder provar que encaixa amb la descripció jurídica de tràfic, és a dir, que ha patit prou engany, que ha estat traslladada i que ha estat explotada.
Per això, tant Andrés com Monfort recalquen la necessitat de la sensibilització i de les formacions a tots nivells i per a tots els professionals, perquè com més gent preparada hi hagi en totes les disciplines més capaces serem de detectar dones traficades, identificar-les i no revictimitzar-les durant els processos judicials.
Si voleu endinsar-vos en la definició de tràfic i la diferència entre aquesta i l’explotació, així com identificar els diferents indicis per detectar possibles víctimes, conèixer alguns casos que les professionals han viscut de primera mà, i entendre com funciona el sistema judicial en aquests casos, us convidem a escoltar o veure el pòdcast.