7 recomanacions de contes per parlar sobre emocions en família
En el transcurs de la vida quotidiana, les emocions juguen un paper crucial en les dinàmiques familiars. Per això, explorar i comprendre les emocions en família és fonamental per fomentar una comunicació saludable. Amb aquest article, t’oferim una selecció de set contes fascinants que serveixen com a pont per aprofundir en temes emocionals amb els més petits de la teva família. Des de l’alegria fins a la tristesa, aquests relats aborden una gamma diversa d’emocions, proporcionant oportunitats úniques per reflexionar i connectar a un nivell més profund.
Des de l’Associació in via et recomanem que aprofiteu aquests dies festius de Nadal per seure en família entre mantes, ben còmodes, i agafeu algun d’aquests llibres per endinsar-vos en un viatge literari que pot enriquir les vostres converses familiars i fomentar una comprensió empàtica entre totes i tots.
1. El monstre de colors, d’Anna Llenas (Flamboyant). El Monstre de Colors ara és doctor i ajuda a curar les emocions, sobretot aquelles que s’han fet tan grans que costen de digerir. Després de reconèixer i posar nom a les emocions, ara, amb l’ajuda del seu maletí, ens ensenyarà a regular-les per tal de sentir-nos millor. Ens hi acompanyes? (Per a infants a partir de 3 anys)
2. Etiquetes, de Joan Turu (Bindi Books). A la Neus li diuen que és una nena petita, mentidera, de pell blanca, campiona… Li pengen cada dia un munt d’etiquetes. Algunes li agraden, d’altres la incomoden, però se n’adona que totes s’hi queden per sempre i n’acaba ben farta, de tantes etiquetes! I és que la Neus, només voldria… SER. En Joan Turu, un dels il·lustradors més destacats del nostre país, ens convida a pensar: Ens limiten, ens acomoden, ens separen i ens dificulten canviar, les etiquetes? Una reflexió extraordinària i necessària per compartir amb petits i grans! El tema que tracta (els estereotips i prejudicis) és clau i constant en el seu discurs i és la primera obra on ho tracta d’una manera central i directe. (A parir de 3 anys)
3. El fil invisible, de Míriam Tirado (B de Blok). Un conte sobre els vincles que ens uneixen amb els qui més estimem i sobre com, sovint, les coses més importants són aquelles que no es veuen. La Nura ha descobert el secret que amaga el melic. Ara ja sap que en surt un fil invisible que la uneix a totes les persones que més s’estima: la mare, el pare, els avis, els tiets, els cosins, els amics… S’ha acabat tenir por quan no estiguin amb ella perquè sap que aquest fil la lliga a ells més enllà del temps i de l’espai i que els connecta sempre! Escrit per la Míriam Tirado, consultora de criança conscient i periodista especialitzada en maternitat, paternitat i criança. (A partir de 4 anys)
4. Ens tractem bé, de Lucía Serrano (Beascoa). Ets una persona única al món. Les nenes i els nens de la teva classe també ho són. Pot ser que a tu t’agradi una cosa i que a una altra persona això mateix no li agradi gens. Hi ha persones que canten molt bé. N’hi ha que són increïbles llegint en veu alta o corrent molt de pressa, o jugant a fet i amagar. Perquè… Som diferents! Però, saps què tenim en comú? Doncs que a totes les persones ens agrada que ens tractin bé, i per això hi ha unes coses determinades que hem de saber. Amb aquest llibre aprendràs que TRACTAR-NOS BÉ és la norma més important del planeta Terra. (A partir de 4 anys)
5. Què necessito quan m’enfado?, de Tania García (Beascoa). Quan el Dami s’enfada crida, plora, es llança a terra, dona cops de peu, s’estira els cabells… Però no és que es comporti malament, només està expressant les seves emocions.
Sovint les mares i els pares no saben què fer davant les rebequeries i les empipades dels seus fills, ni com acompanyar-los emocionalment en aquests moments que trenquen l’harmonia familiar. Per això, Tania García, creadora de Educación Real®, ha escrit aquest preciós conte amb un doble objectiu: d’una banda, ajudar pares i mares a entendre les rebequeries dels fills i a saber com guiar-los perquè aprenguin a comprendre’s a ells mateixos; i, de l’altra, ajudar nens i nenes a reconèixer les empipades i la ràbia i a integrar-ho com una part més en la seva evolució com a persones. Un llibre ideal per llegir en família, perquè progenitors i infants aprenguin a gestionar junts emocions com la ràbia. (A partir de 4 anys)
6. Sensibles: Un conte per abraçar el que sentim, de Míriam Tirado (B de Blok). Des de ben petita, la Martina sovint se sent incòmoda. De vegades és per la llum, que l’encega, o per un soroll, que l’espanta. D’altres, és per les costures de la roba, que se li claven i li sembla que té punxes a la pell. Tot i que de vegades és complicat ser tan sensible, la Martina descobrirà que, en realitat, té un superpoder. Gràcies a la seva sensibilitat, pot sentir, viure i connectar amb els altres amb major intensitat. Tots som sensibles, uns més i d’altres menys. Un conte sobre la sensibilitat que ens permetrà abraçar el que sentim i viure amb plenitud sent nosaltres mateixos. (A partir de 4 anys)
7. Tinc un volcà, de Joan Turu i Míriam Tirado (El cep i la nansa). L’Alba no ho sabia, però a dins hi té un volcà, més o menys entre el melic i les costelles. De vegades, el volcà s’encén i explota. Llavors el foc ho crema tot i l’Alba pateix i s’espanta, tot alhora. Però una nit una fada menuda li explica a cau d’orella què pot fer quan s’enrabia, i aquell truc li farà descobrir sensacions inesperades. (A partir de 3 anys)
Des de l’Associació in via us desitgem una molt bona entrada d’any i una bona lectura en família!