9 contes per una educació no sexista
Quan llegim un conte gaudim de la història, somiem, ens divertim, fem volar la imaginació… Però també contribuïm a la nostra educació i socialització, ja que a través de la lectura anem interioritzant valors i actituds que es consoliden en la nostra identitat.
Per això, i amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de l’Educació No Sexista, des de l’Associació in via volem recomanar tot un seguit de lectures per a infants de diverses edats que contribueixin a educar-los en clau de feminisme, perspectiva de gènere i igualtat. I és que els infants també són actors actius que ens permeten avançar cap a una societat més justa i igualitària, i una bona acció coeducadora és clau per prevenir les violènciès masclistes i LGTBIfòbiques, reduir conductes de risc i facilitar la detecció prematura de relacions abusives.
A partir de 3 anys
En Quim i les Barbies, de Pija Lindenbaum (Gato Sueco). En Quim és un nen que prefereix jugar amb nines que anar a jugar a futbol amb els altres nens. Hi ha jocs i joguines diferents per a nenes i nens? Un bon conte per revisar estereotips i endinsar-nos en el món de les noves masculinitats.
El jardí de les abraçades, de José Luengo i María Jesús Santos (Sentir) . La Tesa observa que el seu amic Víctor està trist i sol durant el pati. Ha presenciat com alguns companys de classe reien mentre el miraven de lluny i feien sobre ell alguns comentaris despectius… Què pot fer la Tesa respecte aquesta situació? Ha de donar importància al que està passant o, simplement, serà millor que ho deixi passar? Podrà la Tesa ajudar a en Víctor? Un conte per prevenir l’assetjament escolar, promoure el bon tracte en les relacions i desenvolupar la intel·ligència emocional.
T’estimo (quasi sempre), d’Anna Llenas (Estrella Polar). Per què un mateix tret d’una persona fa que de vegades ens agradi i d’altres ens molesti? En Lolo i la Rita són amics malgrat les seves diferències. Acceptar-les sovint no els és fàcil. Però, qui els va dir que ho seria? Un conte per a infants i adults que ens convida a la tolerància i l’acceptació d’allò que és diferent, mostrant el màgic afecte dels pols oposats.
A partir de 6 anys
Ara em dic Joana, de Jessica Walton i Dougal MacPherson (Animallibres). El Martí i el seu osset Joan juguen cada dia. Moltes vegades els acompanya la seva amiga Ada. Però un dia, l’osset està trist. “Necessito ser jo mateix. Dins meu, sempre he sabut que soc una osseta i no un osset”. Una història commovedora i dolça sobre l’amistat, la recerca d’un mateix i la diversitat afectiva i sexual.
Mon pare és mestressa de casa (I què?), de Silvia Ugidos i Mikel Valverde (Tàndem). Els companys de la Lucil·la es riuen d’ella quan s’assabenten que el seu pare és mestressa de casa. Però després de saber com és tots li tenen enveja. Al cap i a la fi, no tothom està fet de la mateixa pasta… I què? Un conte divertit per aprendre a respectar la diversitat de maneres de ser i viure. Aquesta lectura estimula el pensament crític dels infants i la revisió dels estereotips de gènere en referència als oficis.
Tots uns homes, de Manuela Olten (RBA Serres). Els nens no tenen por de res. No són com les nenes, que es fan pipí al llit i tenen por dels fantasmes –diu un dels nens valents que protagonitzen aquest divertit conte. Fantasmes? Els fantasmes existeixen? -Li demana l’altre. I cap dels dos gosa contestar. Un conte que aborda amb gràcia el tema dels estereotips de gènere, que ja des de la petita infància marquen la nostra vida.
A partir de 12 anys
Amb ulls de nena, de Francesco Tonucci i Amparo Tomé (Graó). Què vol dir ser dona? És un llibre que posa en dubte els estereotips i prejudicis, alhora que revisa la història, la psicologia i les emocions de les nenes i noies. Cadascuna de les vinyetes i cadascun dels textos pretenen ser preguntes obertes per despertar la reflexió i crear debat a l’escola i a casa, entre nens i nenes, entre nens i adults, entre joves i adolescents.
El noi del vestit, de David Walliams i Quentin Blake (Ed. Penguin). En Dennis viu a una casa normal, en un carrer normal, i sembla que la vida no té gaire res per oferir-li. Però sí que té somnis, i un cop es decideix a seguir-los, les coses comencen a canviar al seu voltant. I és que, a part de tenir un gran talent per jugar a futbol, descobreix que també li encanta portar vestits. Una novel·la divertida i emocionant per tractar la igualtat de gènere, prevenir l’assetjament i revisar els estereotips.
La Ventafocs ja no creu en prínceps blaus, de Nunila López i Myriam Cameros (Edicions 96). Una versió moderna, real i en clau d’humor sobre les relacions de parella basades en el mite de l’amor romàntic com el de la Ventafocs. Ens trobem amb una Ventafocs que es casa amb un príncep al qual no estima i que la tracta malament. És molt infeliç amb aquest matrimoni, fins que un dia decideix posar-hi remei per tornar a sentir-se lliure i tornar a ser ella mateixa.