El Nadal a la Casa d’Acollida
Les festes nadalenques venen envoltades de compromís, entrega, il·lusió, desitjos, familiaritat, bones intencions i un constant de llums i decoracions, que denoten la quasi obligatorietat d’un inevitable benestar.
L’escola, el carrer, la multitud d’establiments, els espais que freqüentem i les diverses persones, conegudes o llunyanes, que transcorren per les nostres vides, aquests dies emeten tots ells missatges de prosperitat i alegria. La melancolia, l’enyorança, la frustració, la ràbia, la por, l’abandó o la soledat queden amagades sota el mantell de color i harmonia que sembla regnar en els espais aliens i llunyans de cada element que ens envolta.
Tot sent conscient de la dualitat que comporten les festes nadalenques per a totes les persones ateses per l’Associació “in via”, l’equip tècnic de la Casa d’Acollida ha dedicat esforços i entrega a la preparació de les festes, acompanyant a totes les persones ateses, validant el malestar que les lluites i els estats vitals suposen en un procés de recuperació emocional i d’autonomia, i garantint que cadascuna de les dones, adolescents i infants de l’espai pugui gaudir d’un ambient càlid i familiar, en què sentir-se subjectes actives del seu propi procés.
Així doncs, durant les jornades festives, les residents de la Casa d’Acollida han dissenyat i elaborats plats típics propis de les diferents nacionalitats o costums que hi conviuen i han compartit espais de neules, torrons, nadales, decoracions, escudelles i han fet cagar el tió per fomentar espais de distensió i alegria, que han banyat el recurs d’energia i amor.
Gràcies a donacions d’entitats que treballen per fer possible els somnis i les il·lusions de tots els infants, la Casa d’Acollida ha pogut disposar d’una nit de Reis plena de llaminadures, sorpreses, camells, llumetes i papers de colors, que guardaven mirades d’emoció i somriures plens de màgia i alegria, tant de les més grans com de les més petites del recurs.
La Casa d’Acollida ha dedicat i dedica tots els seus esforços a l’adequat acompanyament a totes les persones que hi conviuen, alhora que lluita per l’eradicació de la violència i per fomentar el bon tracte en les relacions establertes. És per això que espais dins i fora del recurs cobren sentit i ens permeten seguir apostant per l’amor com a línia educativa; essent inevitable que els nostres desitjos vagin enfocats a l’eliminació de qualsevol tipus de violència cap a les dones i els infants d’arreu del món.
—
Laura Parés
Educadora d’infància del Servei d’Atenció Integral a la Dona (SAID)